A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás

Kérjük olvassa el figyelmesen!

2021 Január 1.-től igénybe vehető állami támogatás azoknak szól akik felújítanák lakásukat vagy családi házukat. A támogatás a teljes beruházás összegének feléig vehető igénybe és ennek maximuma 3 millió forint. Ezt a támogatást utólag fizeti ki az Államkincstár az összegyűjtött számlák alapján, ezért mindenképpen járjon utána, hogy ön jogosult-e a támogatás igénybevételére. Mindent számlával kell igazolni és a költségek fele-fele arányban tartalmazhatnak anyagot és munkadíjat. Az elszámolási időszak vége 2022.12.31.

Mielőtt tehát belevágna fontos, hogy teljeskörűen legyen tisztába a lehetőségeivel.

Hogyan kell igényelni az otthonfelújítási támogatást?

Az igénylés folyamata teljes mértékben elektronikusan is intézhető az interneten keresztül, de igénylését postai úton is eljuttathatja, vagy személyesen is, bármelyik kormányablaknál. A kivitelezőkkel való szerződéshez biztosítanak egy sablont, ezt, valamint az anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat az Államkincstárnak kell benyújtani a munkálatok befejezését követő 60 napon belül. Természetesen személyes ügyintézésre is lesz majd lehetőség a kijelölt hivatalokban.

Ügyintézés rövid határidővel

Az Államkincstárnak 30 napos elbírálási idő áll a rendelkezésre a támogatás elbírálására, és az ezt követő 5 munkanapon belül utalniuk kell az összegét. Az elbírálás ideje független az igényelt támogatás összegétől. A beérkező igényléseket az Államkincstár a beérkezés sorrendjében fogja elbírálni.

Csak egyszer igényelhető

Az állami támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe, akkor is, ha nem vették fel a teljes három milliós összeget. Az ingatlan eladásakor ugyanakkor nem kell visszafizetni.

Legalább egy gyerek a feltétel

Csak azok a szülők vehetik igénybe a maximum 3 millió forint támogatást, akik legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyereket nevelnek az otthonukban, ideértve a 12 hétnél idősebb magzatot is. Nem számít viszont a gyermek életkora, ha fogyatékossággal él, és a szülő otthongondozási díjra jogosult utána.

Legalább egy éve az ingatlanban kell lakni - de vannak kivételek

Az igénylő családnak legalább egy éve a támogatással érintett lakásban kell élniük az igénylésnél. Ez alól akkor lehet kivételt tenni, ha

 

  • az anya várandós,
  • még nincs egy éves a nevelt gyermek
  • még nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést a támogatásban érintett ingatlant. 

További feltétel az ingatlannal kapcsolatban, hogy a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylő(k)nek.

Engedékenyebb a TB jogviszony megítélése

A támogatás feltétele, hogy legalább az egyik szülő minimum egy éves, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen. A TB jogviszony származhat munkaviszonyból, vállalkozói jogviszonyból, illetve középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból. Akkor tekinthető  folyamatosnak, ha egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne. A támogatás külföldi TB jogviszony igazolásával is igénybe vehető, de az igénylés pillanatában hazai TB jogviszonyra van szükség.