A megfelelő klíma kiválasztása nem csak esztétikai kérdés. Kérje ki szakember véleményét!

Klímatizálás teljesítményének számítása:

Egy átlagosan felépített helyiségre légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítményt számolhatunk. A helyiség belmagassága 2,7 méter, így négyzetméterenként kb 80 Wattal kell számolni. Egy átlagos rendeltetésű és 2,7 méter belmagasságú helyiség hűtőteljesítmény igényét az alábbi teljesítmény értékekkel érdemes számolni.

2,5 kW / max. 81 légköbméter max. 30 négyzetméter

3,5 kW / max. 116 légköbméter max. 43 négyzetméter

5,2 kW / max. 173 légköbméter max. 64 négyzetméter

7,1 kW / max. 238 légköbméter max. 88 négyzetméter

10,5 kW / max. 945 légköbméter max. 130 négyzetméter

14,1 kW / max. 470 légköbméter max. 174 négyzetméter

A fenti teljesítmény értékek általános hőszigeteléssel és hőveszteséggel értendők, azaz figyelembe kell venni az egyéb hőt termelő eszközöket és a hőmérsékletet befolyásoló tényezőket. A teljesítmény adatok az általános klímaberendezések teljesítmény mutatóival lettek kiszámolva.

Klímaszerelés Miskolcon rövid határidővel és a legjobb áron.
Midea Blanc 3,5 kW Minden lakásban jól mutat.

Napjainkban már nagyon elterjedt a klímával való hűtés-fűtés. De nézzük meg mi mindenre is tudjuk használni. Az már nyilvánvaló hogy hűtésre szinte csak a klíma az igazán ideális megoldás, hiszen nagyon hatékonyan használja fel az elektromos áramot. A technikai részletekre itt nem térünk ki (hogyan is működik…?) de az biztos, hogy megéri a pénzét ha nagyon melegünk van. Sokan persze elzárkóznak tőle, hiszen sokszor halljuk, hogy a klíma veszélyes, légúti problémákat okoz, megfázunk stb… Nos ez is mint minden háztartási berendezés ha megfelelően üzemeltetik, akkor inkább áldás mint átok. Javítja a komfortérzetünket, tisztítja a levegőt, ideális páratartalmat tart fenn. Amikor nagy meleg van a szabadban de bent a lakásunkban szeretnénk hűsölni, mindenképp segítségünkre lesz a klíma, de ügyeljünk annak rendszeres tisztítására és ne állítsuk nagyon hidegre, hiszen valóban megfázhatunk. A szervezetünk néhány fok eltérést tud tolerálni, ha túlzásba visszük annak lehet egészségügyi kockázata.

Fűtésre is szeretnénk használni a klímát persze van aki csak időszakosan azaz ritkábban, de van aki kifejezetten ezzel szeretné megvalósítani a fűtését az adott ingatlanban. Itt már két csoportra is dobhatjuk a dolgot:

  • kiegészítő fűtés
  • vagy csak klímával fűtünk

A kiegészítő fűtésre akkor alkalmazzuk a klímát, ha egyéb fűtés is rendelkezésre áll az ingatlanban. Ilyenkor időszakosan néhány fok eltérést szeretnénk csak elérni. Ez nem feltétlenül kíván téliesített készüléket, hiszen a klímánk nem fog maximális teljesítményen dolgozni. Van egy fontos dolog azonban amit érdemes tudni ha klímát is használunk fűtésre.

Ez nem más mint az eljegesedés és leolvasztás. Amikor klímával fűtűnk gyakorlatilag ugyan az megy végbe mint nyáron amikor hűtünk vele, csak fordított a hűtőközeg áramlás, azaz bent meleget fúj a készülék és kint pedig hideget. Jó de mennyire hideget? Sajnos a működéséből adódóan fagypont alatti hőmérsékletet. Amikor felhős, ködös, esős, havas időjárás van és a hőmérséklet +3 és+6 C fok között van, akkor a klímánk kültéri egységén található hőátadó felület eljegesedik, mivel ráfagy a levegő nedvességtartalma. Ez a fagyás sajnos gátolja klímánkat abban, hogy bent a lakásban meleg levegőt fújjon és a jegesedés mértékétől függően leáll a beltéri egység ventilátora és a kültéri hőcsérélőjéről ekkor le kell olvasztania a jeget. Ez akár egy órában többször is bekövetkezhet, de után ott folytatja a fűtést ahol abbahagyta. Ez természetes jelenség nem kell hibára gondolni.

Amikor csak klímával fűtünk, akkor már más a helyzet. A leolvasztási ciklusok alatt nem képes a klíma fűteni és ez idő alatt keletkezett hőveszteség már jelentős lehet. A gyakori leolvasztás ugyan nem probléma egy jól szigetelt épület esetében, ha nagy a hővesztés akkor bizony ez okozhat némi gondot. A téliesített készülékek fel vannak készítve az extrém hidegre, mivel a kültéri egység teljes vagy részleges fűtőszálazással vannak ellátva. A téliesített klímáknál nem szabad hogy jég rakódjon le a kültéri burkolatában, hiszen ha nem olvasztaná le a kondenzátumot, akkor nem is lenne képes megfelelő teljesítményt közölni a belső helyiséggel.